piątek, 5 października 2012

Jabłko z żurawiną

Jabłko z nadzieniem żurawinowym

 

Ten wyśmienity deser powstał dziś w mojej głowie, za sprawą chorego brzuszka mojego synka. Zamiast łakoci, które uwielbia pochłaniać na podwieczorek, dostanie ode mnie pachnące jabłuszko :)

Lista składników : jabłko, cynamon, konfitura żurawinowa ( w moim przypadku - wyrób własny)

Jabłko dokładnie myjemy, następnie musimy wydrążyć gniazdo nasienne. Owoc należy umieścić w kokilce lub innym naczyniu żaroodpornym, środek wypełnić konfiturą, całość oprószyć cynamonem. Piec w temp. 160 z funkcją termoobiegu. Można użyć innej konfitury np. morelowej, robiłam także jabłka wypełnione mrożonymi owocami (jagody, maliny) wyszły równie wyśmienite.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz